• Al meer dan 500.000 doeken geleverd
  • GRATIS verzending vanaf € 48,-
  • Goedkoopste van Nederland!

Een moment geduld aub..

Hoe je je canvasafdruk moet ophangen; een stappenplan

Het ophangen van een canvas kan een geweldige manier zijn om een kamer op te fleuren en persoonlijkheid toe te voegen aan je interieur. Of je nu een kunstwerk, een foto of een afdruk op canvas hebt, het correct ophangen ervan is onmisbaar om het goed tot zijn recht te laten komen. In deze stap-voor-stap handleiding zullen we je uitleggen hoe je een canvas het beste kunt ophangen, zodat het veilig en mooi aan jouw muur komt te hangen.

Stap 1; Kies een ophangsysteem

Er zijn verschillende ophangsystemen beschikbaar voor het ophangen van een canvas. Denk aan een traditionele spijker of schroef, waar je het canvas met een touwtje of met aluminium tandjes aan kunt ophangen. Maar er zijn ook ophangsystemen waarbij je niet hoeft te boren en dus geen gaten in de muur hoeft te maken. Denk hierbij aan plakstrips of magneetstrips. Het voordeel hiervan is dat het ophangen makkelijk en zonder schade aan te brengen aan de muur kan. Daarnaast kan het canvas makkelijk en zonder schade worden verschoven met gebruik van de strips, mocht je het canvas een nieuw plekje willen geven.

Stap 2; Bepaal waar het canvas moet komen te hangen

Voordat je begint met boren en hameren, is het belangrijk om de juiste positie en hoogte voor je canvas te bepalen. Je kunt hierbij verschillende factoren in overweging nemen. Let bijvoorbeeld op kijkhoogte, omringende meubels en verlichting. Het canvas moet visueel in balans zijn met omringende meubels en decoraties om het volledig tot zijn recht te laten komen. Ook moet het niet direct in fel zonlicht hangen, omdat de kleuren dan sneller kunnen vervagen.

Stap 3; Meet en markeer de positie

Nu je de juiste positie hebt bepaald, kun je de plaatsing op de muur meten en markeren. Meet de breedte van het canvas op en markeer het midden met een potlood op de gewenste positie op de muur. Plaats het canvas daarna tegen de muur en trek een lijn waar de bovenste rand de muur raakt. Zorg er hierbij wel voor dat het canvas waterpas hangt. Dan heb je een bovenste lijn, waar het canvas onder komt te hangen, en een verticaal streepje waar het midden ervan is.

Stap 4; Bevestig de ophanghaken

Als je canvas een ophangdraad heeft, kun je deze stap overslaan. Mocht je voor de strips hebben gekozen, bevestig dan bij deze stap de strips op de achterzijde van het canvas.

Ophanghaken aan het canvas bevestigen is zo gedaan. Meet de breedte van het canvas en markeer aan de achterzijde het midden aan de bovenkant. Plaats een ophanghaak op het gemarkeerde middenpunt van de bovenste rand van het canvas. Zorg ervoor dat de haak stevig vastzit, zodat deze het gewicht van het canvas kan dragen. Als het canvas groot is, kun je er ook voor kiezen om meerdere ophanghaken te plaatsen voor extra stevigheid en ondersteuning.

Stap 5; Markeer de positie van de ophanghaken op de muur

Nu je de ophanghaken aan het canvas hebt bevestigd, is het tijd om de positie op de muur te markeren. Dit kan door te meten hoe ver de ophanghaak van de bovenrand is geplaatst en deze zelfde afstand op de muur te markeren. Je kunt ook het canvas tegen de muur plaatsen, zodat de bovenkant overeenkomt met de eerder gemarkeerde bovenrand. Markeer dan met een potlood de plaatsen waar de ophanghaken het oppervlak van de muur raken.

Stap 6; Boor gaten en bevestig pluggen

Nu je de positie van de ophanghaken hebt gemarkeerd, is het tijd om gaten te boren en pluggen te bevestigen. Kies allereerst een boorkop die geschikt is voor de grootte van de pluggen en schroeven die je gebruikt. Boor daarna voorzichtig gaten op de gemarkeerde posities op de muur. Hierna kun je de pluggen plaatsen. Als je nog niet diep genoeg hebt geboord, boor dan nog iets meer en bevestig de pluggen opnieuw.

Stap 7; Bevestig de schroeven en hang het canvas op

Nu de gaten geboord zijn en de pluggen op hun plaats zitten, kun je de schroeven bevestigen en het canvas ophangen. Plaats hiervoor de pluggen in de geboorde gaten en tik ze voorzichtig aan met een hamer om ze stevig in de muur te bevestigen. Plaats daarna schroeven in de pluggen. Wees er zeker van dat deze stevig op hun plek zitten. Schuif daarna de ophanghaken aan het canvas over de schroeven in de muur. Controleer dat het canvas stevig en recht hangt. Gebruik indien nodig een waterpas om ervoor te zorgen dat het canvas perfect horizontaal is.

Stap 8; Controleer

Neem wanneer je canvas hangt even de tijd om te controleren of het canvas goed is opgehangen en recht hangt. Maak indien nodig kleine aanpassingen om ervoor te zorgen dat het canvas perfect gepositioneerd is.

Stap 9; Bewonder

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol een canvas opgehangen. Stap achteruit en bewonder je werk. Geniet van het kunstwerk en de sfeer die het toevoegt aan je interieur.

Het ophangen van een canvas kan een eenvoudige maar bevredigende taak zijn. Door de juiste technieken en benodigdheden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je canvas veilig en mooi aan de muur hangt. Door zorgvuldig de positie en de hoogte te bepalen, de ophanghaken te bevestigen, gaten te boren en ten slotte het canvas op te hangen, kun je een professionele en aantrekkelijke presentatie creëren.

Onthoud altijd om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het boren en het hameren, en gebruik het juiste gereedschap voor de taak.

Nu je deze stap-voor-stap handleiding hebt gevolgd, heb je jouw interieur verrijkt met prachtige kunstwerken, foto’s of prints. Wees creatief en experimenteer met verschillende lay-outs en combinaties van canvassen om een unieke uitstraling te creëren die je persoonlijke stijl weerspiegelt.

Veel plezier met jouw canvas en geniet van de schoonheid die het toevoegt aan jouw leefruimte!